Ce este fericirea?

Ce-i face pe oameni cu adevărat fericiți? De ce toată lumea caută să atingă fericirea? Chiar avem nevoie de fericire sau putem trăi fără ea?

Și eu, la fel ca și voi, mi-am pus aceste întrebări. Consider că fericirea nu pică din cer ca fulgii de nea. E necesar să muncim pentru ea, să facem niște alegeri și să ne asumăm responsabilități.

Fiecare om are propria viziune asupra fericirii. Putem vedea asta privind oamenii de lângă noi sau dând o căutare pe google unde găsim de la citate până la cărți stufoase de filozofie. Unii cred că dacă ești bogat ești fericit. Alții cred că dacă ești sănătos ești fericit. Cert e că fericirea nu este o formulă matematică. Și nu există răspuns corect sau greșit care-și propune să descrie fericirea. De fapt, greșit este modul în care ne raportăm la fericire. Pentru că unii își irosesc viața căutând-o în alți oameni, în lucruri, în haine, în experiențe și sfârșesc negăsind-o. Se uită doar la condițiile lor exterioare, ci nu în interiorul lor.

Fericirea nu-i despre cine-i mai frumos, mai inteligent, mai avut, mai știu eu cum. Fericirea este despre echilibrul dintre ceea ce ai și dorințele tale, între ceea ce ai realizat și între visurile tale. Fericirea o simți tu, vine autentică, nu se poate copia sau mima. E pur și simplu acolo. Știu câțiva oameni care au tot ce le trebuie, material vorbind, dar nu sunt fericiți pentru că nu sunt în armonie cu ei înșiși. Și nu-mi amintesc să fi cunoscut oameni săraci și fericiți. Or exista, eu nu am întâlnit. Dar, nu prea ai cum să fii fericit dacă nu ai cu ce cumpăra de mâncare sau cu ce să te îmbraci, adică îți lipsesc mijloacele prin care să-ți satisfaci nevoile de bază. Și nu vorbim de bunătate aici. Fericirea cuprinde bunătatea, dar uneori, bunătatea nu cuprinde și fericirea. De multe ori, am citit că doar săracii sunt buni, iar bogații sunt răi. Oare? Vorbesc de bogații aceia foarte bogați care fac donații de sume pe care nici nu suntem în stare să le scriem corect cifrele, bogații aceia care au tot felul de campanii umanitare și fundații și echipe de cercetare pentru calitatea vieții, bogații aceia care urmăresc doar să evolueze odată cu omenirea. De asta îmi plac mie biografiile celor faimoși și bogați, pentru că sunt multe învățăminte acolo. Dar stați, mă cam abat de la subiect.

Deci, chiar cred că fericirea este legată de împlinire și de felul în care alegem să ne trăim viața. Când suntem copii, aleg alții pentru noi, apoi, la vârsta maturității ne revine puterea de a lua propriile decizii.

Fericirea este o stare de mulțumire intensă și satisfacție deplină, ne explică DEX-ului.

Fericirea nu este ceva deja creat. Ea vine în urma propriilor tale acțiuni”, spune Dalai Lama.

‘Fericirea este alcătuită dintr-un șir de plăceri mărunte, consideră Charles Baudelaire.

Fotografie de Megan Markham pe Pexels.com

Alegi sau nu să fii fericit?

Sper că vă plac poveștile. Am să vă spun acum una.

O fată credea că de va găsi pe cineva care să o iubească și pe care să iubească, va fi fericită. Și a găsit. Și a fost fericită, dar curând și-au dat seama amândoi că le trebuie un apartament al lor să fie și mai fericiți. Și-au cumpărat unul cu două camere, în rate. Atunci au fost fericiți. Apoi, a început povara plății ratelor. Și-au mai luat un job part-time, pe lângă cel full-time pe care-l aveam amândoi. Nu mai aveau timp pentru ei, abia se mai vedeau câteva minute pe zi, erau foarte obosiți. Și-au luat o vacanță. Ea a rămas însărcinată. Au fost fericiți. Copilul s-a născut, iar odată cu el au apărut mai multe responsabilități. După o vreme, a mai apărut un alt copil în viața lor. Și atunci au fost tare fericiți. Și-au cumpărat o altă mașină mai mare pentru a încăpea cele două scaune pentru copii, pe bancheta din spate. Copiii creșteau, și în acest timp creștea și nevoia lor de intimitate. Așa că și-au vândut apartamentul și și-au luat o casă, la marginea orașului. După câțiva ani au simțit că relația lor nu mai funcționa. Au mers la un psihoterapeut.

Este o poveste inspirată din traiul nostru de zi cu zi, o poveste fără final pentru că vreau să vă pun pe gânduri. Ideea este că uităm, în goana asta nebună după bani, obiecte, lucruri materiale, să fim fericiți, să trăim din plin momentul. Credem că nu suntem îndeajuns de fericiți și că mereu există loc de și mai multă fericire. Nu e greșit să ne dorim mai multă fericire, dar s-ar putea să devenim foarte frustrați, apatici, morocănoși, nefericiți căutând fericirea. Un paradox, nu? Dar la întrebarea ești fericit? poți răspunde doar cu Da sau Nu. Nu există cale de mijloc.

Adevărata fericire constă în simplitate, după spusele lui Dominique Loreau. În lucrurile și prioritățile cu adevărat importante. Un gest, o faptă bună, o îmbrățișare, un pahar de vin, o plimbare, o carte sau un film, o întâlnire cu un prieten, mirosul unei flori, mirosul mării, o casă plină de luminozitate, mobilată cu strictul necesar.

Spuneți-vă că simplitatea nu înseamnă să scăpați de ceea ce iubiți, ci de ceea ce nu mai contribuie la fericirea dumneavoastră. – Dominique Loreau

Nu am o viață perfectă, nu sunt un om perfect, dar asta nu mă împiedică să fiu fericită. Poate îmi fac curaj, cândva, să vă spun mai multe despre viața mea personală și să vă convingeți că nu am multe motive de fericire… poate. Totuși, regăsesc fericirea în micile plăceri, într-o cafea băută în timp ce citesc câteva pagini dintr-un roman, în râsetele de bucurie ale copilului meu în timp ce ne jucăm, în timpul alocat scrierii sau într-o fotografie simplă a unui răsărit sau apus de soare. Fericită mă fac și reușitele mele și a celor din familie.

Să nu uităm, totuși, că viața nu este numai despre posesiuni și despre a avea cât mai mult, ci și despre a fi, a trăi și a simți. E necesar să ne asumăm și să îmbrățișăm greșelile și eșecurile pentru că altfel se strâng în sufletul nostru ca un gunoi și de îndată ce vom dori să fim fericiți, nu vom putea, gunoiul va începe să pută și să ne umbrească fericirea. Mai concret, să ne rezolvăm luptele interioare, să ne iertăm pentru trecut și să fim mai îngăduitori cu noi, cu greșelile pe care le facem. Suntem oameni, la urma urmei. Și toți merităm să fim fericiți. Cum? Asta depinde numai de noi.

Fericirea este un exercițiu fizic și mental pe care-l facem în fiecare clipă a vieții, o luptă continuă. – Dominique Loreau

Câteva cărți despre fericire:

Arta simplității de Dominique Loreau – o puteți găsi aici.

Metoda Ikigai: secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită de Francesc Miralles – o puteți găsi aici.

Curajul de a fi fericit. Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

Fericirea îmi scapă printre degete, Agnes Martin-Lugand – se comandă de aici.

Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Agnes Martin-Lugand – se găsește aici sau aici.

Cartea fericirii – Nina Berberova

Cărți pentru copii:

Dani, o fetiță fericită. Vânătoarea de comori de Rose Lagercrantz, Eva Eriksson – o puteți procura de aici.

Pe tine ce te face fericit? de Alec Blanche – o găsiți aici.

Ce este fericirea. Nouă istorioare minunate pentru părinți, copii, bunici – o puteți achiziționa de aici.

5 gânduri despre „Ce este fericirea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.