11 lucruri simple și de bun simț pe care le-am învățat de la olandezi

Viața de emigrant în Olanda îmi oferă satisfacții și beneficii la care visam de multă vreme. Au trecut mai bine de doi ani de când ne-am mutat în sud-vestul Olandei și vreau să vin cu o completare la articolul pe care l-am scris în 2019, pe același subiect.

Dacă întrebi 10 români despre viața în Olanda în 2021, vei avea 10 răspunsuri diferite pentru că fiecare a venit aici cu un alt motiv și fiecare își evaluează experiența de aici prin prisma situațiilor prin care a trecut. Știți vorba aceea ”Dacă nu ești fericit unde ești, mută-te! Nu ești copac!”? Simt că mă reprezintă. Desigur, fericirea vine din interior, dar nu cred că rezistă într-un mediu în care ceilalți nu sunt fericiți. Cred că un măr putrezit poate strica o întreagă recoltă și mai cred și că o rază de soare poate alunga orice nor. Chiar mă simt recunoscătoare pentru că am ajuns aici.

Plec de la premiza că sunteți conștienți că nici o țară din lume nu este perfectă și că nici o țară din lume nu își poate mulțumi toți cetățenii. Dar este indicat ca un procent foarte mare de locuitori să fie mulțumiți și fericiți. Conform ultimului raport în care s-a înregistrat gradul de fericire, la nivel mondial, Olanda ocupă locul al șaselea, înaintea ei clasându-se Norvegia, Islanda, Elveția, Danemarca, Finlanda ocupând primul loc, iar după Olanda urmează Suedia, Noua Zeelandă, Austria și Luxemburg. România ocupă locul 48, înregistrând o creștere semnificativă față de anii trecuți.

Delft – Olanda
Fotografie din arhiva mea personală.

Acum să trec la subiect. Ce am învățat de la olandezi? Destul de multe lucruri simple și normale încât să merite împărtășite și adoptate de oricine, de oriunde.

1. Bicicleta este un mijloc de transport esențial și de nelipsit din orice casă.

Spre rușinea mea, nici acum nu am învățat să merg pe bicicletă (mai sunt oameni ca mine? 🙂 ). Aici e ceva normal să pui accent pe mișcare. Am rămas stupefiată când, pe vremea în care încă aveau loc evenimente în centrul orașului, parcările erau arhipline de biciclete și mopede.

2. Zâmbește.

Tot timpul. Poți face ziua mai bună cuiva. Zâmbetul e molipsitor și nu te costă nimic să-l oferi unui trecător. În amintesc și acum foarte bine o întâmplare, deși nu are legătură cu Olanda. Eram în anul I de facultate, în Sibiu. Într-o dimineață, pe când mă îndreptam spre clădirea în care se țineau cursurile, un om mi-a spus, din senin: Zâmbește, domnișoară! Uite ce zi frumoasă! Deci, ce te oprește să nu afișezi un zâmbet altora sau chiar să le dai un ”Bună ziua!”?

Poate că veți spune că e mai ușor să zâmbești când ai bani și ai de toate. Posibil, deși aici viața e mult mai scumpă ca-n România. Un lucru e sigur: sunt câteva politici guvernamentale care-și propun să-i ajute pe oameni să fie fericiți. Totuși, a zâmbi și a fi fericit cu ce ai face parte din identitatea olandezilor.

Vlissingen
Fotografie din arhiva mea personală.

3. Folosirea mijloacelor de transport în comun nu este un semn al sărăciei.

Oricine, indiferent de job sau de statut social, călătorește cu trenul, tramvaiul, metroul sau autobuzul, asta pentru că se poate folosi acel timp în favoarea ta dormind, citind, socializând, privind pe geam sau pur și simplu muncind pe laptop. În plus, e mai comod așa.

4. Ai greșit, îți ceri scuze.

Simplu. Sorry este pe buzele tuturor. Nu este un tic verbal deloc, ci mai degrabă o formă de politețe și de bună creștere. Nu-mi pare a fi o formă abuzivă de a încerca să placi tuturor, ci mai degrabă o formă de a urmări să alunge tensiunea.

5. Nu e o tragedie dacă vara sunt 17 grade.

Se spune că nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite. Aici plouă mai mult ca-n România, dar mai puțin ca-n Marea Britanie. O să fiți uimiți când olandezii, pe cod portocaliu de furtună (vorbesc de rafale de vânt care depășesc 100 km/oră) ies să se plimbe, să admire valurile sau vă spun că iubesc vântul.

Leiden – Olanda
Fotografie din arhiva mea personală.

6. Mariajul este despre relații și parteneriate.

E mult mai importantă relația pe care o dezvolți cu cel de lângă tine, decât o nuntă cu lăutari și 300 de persoane. Mai este cunoscut și parteneriatul civil, un fel de concubinaj oficial recunoscut.

7. Cina se ia la ora 6 seara.

Nu am aflat încă de unde vine această regulă, dar cert e că e o regulă nescrisă și foarte respectată. Ora 6 ar face bine să te găsească cinând.

8. Mâncatul în oraș înseamnă o porție de cartofi prăjiți.

Nu restaurante fancy sau terase simandicoase, nu feluri de mâncare pompoase, ci o porție de cartofi prăjiți sau hering cu ceapă este tot ce ai nevoie într-o pauză de masă de la muncă sau la o ieșire cu prietenii ori familia. A nu se interpreta că nu se mănâncă și altceva. 🙂

9. E loc pentru toată lumea, indiferent de naționalitate, etnie sau religie.

Olandezii sunt recunoscuți pentru deschiderea și toleranța lor față de alte nații. Vorbesc la modul general, căci specific veți găsi și oameni cu prejudecăți legate de anumite popoare. Există și discriminare, ce-i drept, dar zic într-o proporție mult mai mică față de Spania, Italia, Franța sau Marea Britanie.

10. Tu ești unicul responsabil de ceea ce ți se întâmplă.

Nu guvernul, nu altcineva e de vină pentru nefericirea ta. Tu ești propriul creator al vieții tale. Asumă-ți responsabilitatea pentru eșecurile sau dezamăgirile tale și mergi mai departe.

11. În organizare stă secretul unei vieți simple și cumpătate.

Olandezii pun totul pe hârtie, în email-uri, în tabele tocmai pentru a avea control asupra cheltuielilor și veniturilor. Nu cumpără abuziv lucruri de care nu au neapărat nevoie. Poate și de-asta veți vedea aici mulți oameni îmbrăcați modest. Îmbrăcămintea trece la lucruri neesențiale.

Sunt curioasă ce lucruri și obiceiuri bune și sănătoase ați preluat de pe unde sunteți, chiar și din orașul în care locuiți în România. Am în plan să scriu, cândva, și despre ce am învățat din țara noastră. Obiceiuri sănătoase și oameni care inspiră găsim peste tot. Important este să fim conștienți de prezenta acestora și să le aplicăm în viața noastră doar dacă sunt în acord cu valorile noastre.

Efteling – Olanda
Sursa: arhiva mea personală.

2 gânduri despre „11 lucruri simple și de bun simț pe care le-am învățat de la olandezi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.