Câteva idei din ”Arta subtilă a nepăsării”

Mi-am început anul cu un chef nebun de a scrie pe blog, chef care sper să mă țină cât mai mult. Și l-am mai început și cu o super carte, una care dărâmă multe mituri legate de dezvoltarea personală, Arta subtilă a nepăsării, de Mark Manson.

Mark Manson ne oferă sfaturi pentru o viață fericită, dar unele pe care nu le regăsim în alte cărți de dezvoltare personală. În carte nu este vorba despre nepăsare sau indiferență, ba din contră, ne îndeamnă să alegem lucrurile de care ne pasă cel mai mult în acord cu valorile noastre bune. O să vă dau câteva citate. ”Valori ca plăcerea, succesul material, a avea întotdeauna dreptate, a rămâne pozitiv sunt niște idealuri neinspirate. Unele dintre cele mai minunate momente dintr-o viață nu sunt plăcute, nu implică succes, nu implică a avea dreptate, nu implică a fi pozitiv.”

”Reclamele de la televizor vor să te facă să crezi că secretul unei vieți mai bune este un job drăguț, o mașină mai robustă, o prietenă mai frumoasă sau un jacuzzi cu piscină gonflabilă pentru copii. Lumea nu încetează să-ți spună că drumul către o viață mai bună înseamnă mai mult, mai mult, mai mult – cumpără mai mult, fii mai mult. Suntem bombardați încontinuu cu mesaje cum că ar trebui să ne pese de orice, oricând. Să ne pese de noul model de televizor. Să ne agităm pentru o vacanță mai reușită decât vacanța colegilor noștri. Neapărat să cumpărăm noile ornamente de grădină. Și noul model de băț pentru selfie. De ce? Bănuiesc că afacerile prosperă atunci când oamenilor le pasă de cât mai multe lucruri. Cu afacerile prospere nu e nimic în neregulă, problema e că să-ți pese de prea multe lucruri dăunează sănătății tale mentale. Ajungi să te atașezi exagerat de aspectele superficiale și false și să-ți dedici viața urmăririi unei iluzii de fericire și satisfacție. Cheia unei vieți bune nu este să îți pese de mai multe lucruri, ci de mai puține, adică de ce este adevărat, urgent și important.”

Alergarea după experiențele pozitive este ea însăși o experiență negativă, iar o experiență negativă devine una pozitivă. Asta mi s-a întâmplat de multe ori. Îmi amintesc că într-o zi, deși eram posomorâtă și tristă, am decis că o sesiune de shopping mă va face fericită. Dar articolele care-mi plăceau erau cu mult peste bugetul meu și toată sesiunea (adică uitat prin magazine) m-a adâncit și mai tare în tristețe. Nu am cumpărat nimic. Și am început să mă simt cea mai săracă și mai oropsită de pe planetă. Bineînțeles, a trecut mult timp de când nu mai cred în fericirea adusă de lucrurile materiale. Sau când m-a părăsit prietenul, acum vreo 13 ani, am simțit că lumea mi s-a prăbușit. Am perceput-o ca pe o experiență negativă. După un an, mi-am dat seama că, de fapt, nici măcar nu-l iubisem, ci eram în acea relație din cauza unui atașament nesigur, din frica de a rămâne singură. Până la urmă, s-a dovedit o experiență pozitivă. Sau povestea mea cu garsoniera care o pot încadra tot în experiență pozitivă (o puteți citi aici).

În viziunea autorului, dezvoltarea personală nu este decât ”prioritizarea unor valori mai bune, selectarea unor lucruri mai bune de care să ne pese. Când îți pasă de lucruri mai adecvate ție, ai parte de probleme mai bune. Iar probleme mai bune înseamnă o viață mai bună”. Și îndoiala este bună pentru că ne ajută să evoluăm, să fim curioși.

Nu este deloc despre faptul că suntem excepționali, așa cum predică alți speakeri din domeniul self help, ba din contră, suntem chiar mediocri în multe domenii. Pentru a fi excepționali ne trebuie zeci de ani, mii de ore de muncă într-un domeniu. Și puțini oameni ajung excepționali într-un domeniu, dar sunt praf în celelalte. Vi-l pot da ca exemplu pe Tesla, a cărui autobiografie am citit-o. Omul era genial în electricitate, cu un IQ de 200, dar avea o viață personală asemănătoare cu a unui pustnic.

Secretul pentru o viață mai bună, pe lângă alegerea lucrurilor și valorilor de care să ne pese, este să ne redefinim identitatea într-un mod cât mai simplu și obișnuit: mamă, tată, soț, soție, student, prieten.

Poți deveni propria sursă de inspirație. Poți deveni propria sursă de motivație. Acțiunea e mereu la îndemână. Când singurul indicator al succesului este fă ceva – atunci și eșecul devine un pas înainte.”

Cartea aceasta este ca un duș cu apă rece după ce toată viața te-ai spălat doar cu apă caldă.

Arta subtilă a nepăsării poate fi comandată de pe Cărturești sau de pe Elefant.

Editare în Canva

Sursă foto: coltulcolectionarului.ro

4 gânduri despre „Câteva idei din ”Arta subtilă a nepăsării”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.