Două zile în Viena

Stau în fața laptop-ului și încerc să-mi găsesc cuvintele să vă povestesc despre city break-ul de la Viena. Și asta pentru că încă mai sunt în starea euforică de vacanță. Cred că o cunoașteți și voi, așa-i? Cu greu te ancorezi în rutina ta de dinaintea călătoriei. Spiritual, sunt încă în vacanță și-n plus m-am pricopsit și cu o durere în gât care-mi îngreunează logica și imaginația. Dar, gata cu scuzele! Să curgă cuvintele, zic.

Am petrecut în Viena 48 de ore (în afara celor care s-au scurs pe drumul dus – întors Eindhoven – Viena), consider eu, suficiente pentru a vedea obiectivele principale ale orașului. Dacă vrei să vizitezi și muzeele, poate ar fi utile încă 24 de ore. În orice zonă te-ai caza în Viena este ok pentru că ai la dispoziție mijloace de transport spre toate atracțiile turistice. Noi ne-am folosit numai de metrou și ne-am achiziționat un bilet valabil 48h, doar la metrou spre toate direcțiile, dar se găsesc carduri valabile pe toate mijloacele de transport și e mult mai avantajos și ieftin decât dacă ai cumpăra călătorii unice (o călătorie cu trenul sau metroul este 2.40 €/persoană, iar copiii până în 6 ani călătoresc gratuit). Acum, dacă sunteți cu mașina personală, nu știu să vă zic de costul parcărilor și alte amănunte.

Cazarea

Ne-am cazat la hotelul Ibis Budget Wien Sankt Marx pentru 3 nopți. În cameră, suficient de spațioasă pentru doi adulți și un copil, nu am avut niciun fel de dulap sau sertar în care să ne depozităm lucrurile, doar un cuier amărât. Deși am fost trei persoane, am primit două prosoape, o hârtie igienică pentru trei zile, două pahare. Cabina de duș era o adevărată pârtie alunecoasă de ski. În cele trei zile nu ne-a fost curățată camera. La micul dejun am găsit exact aceleași feluri de alimente în fiecare dimineață.

Prima zi

Treziți de la 5 am, pentru că al nostru băiat voia neapărat să mergem să luăm micul dejun care era disponibil începând cu 6:30 am, am pornit spre centrul orașului pe la 7:30. La ieșirea de la metrou, în centru, am dat peste Domul Sf. Ștefan, o construcție gotică datând din secolul al XII-lea. Se spune că orice turist care ajunge în Viena trebuie neapărat să viziteze această catedrală. În interior nu am petrecut mai mult de 10 minute, pentru că cel mic nu părea interesat, dar am citit că se poate vizita și tezaurul bisericii compus din relicve, cărți vechi, texte liturgice, veștminte.

Următoarea noastră țintă a fost Muzeul Madame Tussauds, dar până-n ora de deschidere am mai zăbovit pe străzile centrale, prin magazinele din zona de shopping și într-un parc pentru copii, lângă Prater.

Ca fapt divers, Viena nu este un oraș prietenos cu copiii, cel puțin, mie așa mi-a părut în timpul pe care l-am petrecut acolo. Oamenii păreau ușor deranjați de prezența copiilor, fie pe stradă, fie în metrou. Cu toate acestea ne-am bucurat de puținele zâmbete primite.

La intrare în Madame Tussauds care este localizat în Prater, ne-a întâmpinat Arnold Schwarzenegger, urmat de Leo Di Caprio. Toate personajele din interiorul muzeului păreau reale, așa că am petrecut o seară la Hollywood alături de Nicole Kidman, Will Smith, Robbie Williams, Angelina Jolie, am citit ce compunea Anne Frank, am întâlnit câțiva politicieni importanți ai lumii ca Angela Merkel, Barak Obama, am încercat să rezolv o ecuație de-a lui Einstein și multe altele pe care sper să le descoperiți și voi. Ce mai, de vis!

Pont: cumpărați bilete online de pe site-urile oficiale ale obiectivelor turistice pe care doriți să le vizitați. De cele mai multe ori beneficiați de reduceri substanțiale. Pe noi ne-au costat 2 bilete achiziționate online cu 30% mai puțin în comparație cu biletele achiziționate de la ghișeul muzeului.

Prima zi în Viena s-a încheiat vizitând târgul de Crăciun Prater (Piața Roții Uriașe) unde am mâncat gulaș în coajă de pâine, am băut vin fiert în căni de ceramică (am apreciat că vinul se vindea doar în astfel de căni ci nu în pahare de plastic sau carton) și am stat la coadă în frig pentru langoși cu usturoi, smântână și brânză. Cred că merită să vizitezi Viena iarna doar pentru târgurile de Crăciun, anul acesta fiind 20 la număr, și sigur îți va plăcea orașul.

A doua zi

Tot devreme ne-am trezit și am pornit spre primăria orașului. Cum nu se întâmpla nimic spectaculos am revenit la metrou și ne-am oprit în Cartierul Muzeelor. De acolo am luat-o la pas spre Curtea de la Viena. Am admirat, printre crizele de nerăbdare ale copilului, construcțiile habsburgice. Desigur, nu aș vrea să vă plictisesc cu tot felul de amănunte legate de istorie și arhitectură, dar dacă vă plac destinațiile care abundă în astfel de detalii, clar Viena va fi pe placul vostru. Inițial, ne făcusem planul să luăm masa la RollerCoaster Restaurant, un loc în care preparatele ajung la mese prin intermediul unui montagne russe, dar mai erau mese libere doar după o anumită oră care nu se potrivea cu dorința noastră. Așa că ne-am cumpărat wurstel (cârnați) cu pâine. Seara, ne-am reîntors în piața de Crăciun Prater unde ne-am încălzit iarăși cu un gulaș.

În concluzie, pot spune sincer că așteptările mele în legătură cu Viena au fost mult mai ridicate. Am rămas ușor dezamăgită de supraevaluarea acestei capitale europene. Deși abundă în tot felul de atracții, nu i-am găsit șarmul personal, nu am reușit să mă conectez cu vibe-ul vienez. Posibil să nu fi fost suficiente cele două zile. Cine știe, vreodată, poate o voi revizita, sigur voi încerca să o privesc cu alți ochi. Poate și un concert de muzică clasică?

Ponturi:

👉 Vizitați Viena fără copii mici;

👉 Achiziționați-vă bilete online pentru obiectivele turistice;

👉 Nu ratați pralinele cu marțipan Mozart. Le găsiți în zona centrală la magazinele cu suveniruri și la magazinul de napolitane Manner;

👉 Folosiți-vă de hărți/google maps, sunt șanse mici să dați, pe stradă, peste oameni care cunosc limba engleză.

Dragilor, lăsați-mi un comentariu mai jos dacă ați vizitat Viena. Mi-ar prinde bine să citesc câteva impresii de călătorie. 😉

Fotografii: arhiva personală.