Despre ce aș putea scrie uneori, dar nu scriu

Din când în când, mai îmi vin în gând tot felul de subiecte de actualitate pe care le-aș putea stoarce pe blog și întoarce pe toate părțile, dar, totuși, nu o fac. Uneori chiar încep să scriu, dar apoi îmi pun niște întrebări la care tot eu îmi răspund. Cu ce ajută cititorii? Ce recomandări aș putea face? Cu ce informații rămân oamenii după ce au citit? Și constat că, de fapt, scriu pentru a-mi răspunde mie unei probleme sau frustrări și șterg tot. Și fac o pauză de scris de câteva zile sau chiar săptămâni pentru că simt că nu am ce împărtăși cititorilor.

Aș putea scrie despre cât de neempatici sunt oamenii (unii, nu toți), despre cât de multă neînțelegere există, chiar și printre oamenii de lângă noi, dar, totuși, nu scriu. Și asta pentru că nici eu nu sunt un exemplu de persoană înțelegătoare.

Aș putea scrie despre relații, despre problemele din cuplu. Oho, câte am de povestit, de vărsat amarul, țin cu mine o grămadă de frustrări și văd acest lucru și în relațiile celorlalți, dar, totuși, nu scriu. Nu am soluții pentru a îmbunătăți relațiile, în afara faptului în care decizi să te crești pe tine, să te dezvolți, dar dacă partenerul/a nu dorește același lucru, se creează o prăpastie mult mai adâncă.

Aș putea scrie despre cât de triști, apatici, fără poftă de viață sunt unii oameni, dar cu ce folos dacă nu le știu povestea, dacă nu îi pot ajuta să se bucure de viață? Cândva, am fost și eu așa și tot în mine am găsit puterea de a mă schimba.

Aș putea scrie despre unii părinți care încă își educă ai lor copii pedepsindu-i, umilindu-i și etichetându-i, dar, cine sunt eu să le judec stilul de parenting? La urma urmei și ei își iubesc copiii și știu cât de greu este să te dedici lor (nu vorbesc aici de cazuri de părinți violenți, inconștienți sau iresponsabili).

Aș putea scrie despre toate dezastrele din lume, războaie, boli, dar iarăși m-aș umple de multă energie negativă și în plus, dacă nu vin cu soluții bune pe care să le și adoptăm ar fi inutil.

Ok, Aniela, dar despre ce scrii? Probabil că vă întrebați. Așa cum am precizat mai sus, despre orice răspunde la întrebările: Cu ce ajută cititorii? Ce recomandări aș putea face? Cu ce informații rămân oamenii după ce au citit? Cred că așa ar trebui să procedăm și în conversațiile cu ceilalți. Să ne gândim de două, trei ori înainte să vorbim și chiar să ștergem propoziția în gând. Să ne întrebăm cu ce ajută ce spun, ce sfaturi aș putea oferi și cu ce rămâne celălalt din conversația noastră. Nu o să ne iasă de prima dată, dar exersând vom reuși să avem conversații de calitate.