Ce mi-a plăcut în Leiden?

DSC_6231-01

Pe zi ce trece mă minunez tot mai mult de frumusețea Olandei. Țin să precizez că nu știam mai nimic despre această țară și nu-mi inspira mare lucru. Dar, mi se întâmplă, de multe ori, să greșesc și încep să văd anumite lucruri din altă perspectivă. De-o surpriză incredibilă am avut parte duminica trecută pe care am însemnat-o în calendar ca plimbare în romanticul oraș olandez, Leiden. Și nu regret. De fapt, regret că timpul a trecut uluitor de repede. Dar, așa se întâmplă când te dedici activităților interesante. Leiden este un oraș universitar, încă din 1575, azi, animat de mulțimea de studenți veniți din toate colțurile lumii. Universitatea este la fel de renumită ca Sorbona. Orașul este construit pe malurile vechiului Rin, numărând peste 28 km de canale și 88 de poduri. Canalele au fost în planul de construcție al orașului încă din secolul al XVII-lea, cel exterior având ca scop apărarea localității, iar cele interioare serveau în gestionarea apei, transport și dezvoltare. Este orașul natal al lui Rembrandt și al lui Armin van Buuren.

DSC_6220-01

Ce m-a determinat să merg în Leiden? Am dat din întâmplare peste un articol aici care mi-a stârnit curiozitatea legată de poemele pe ziduri și mi-am zis că neapărat să merg și eu să le văd. Dacă nu știai, am scos și eu o broșură cu poezii pe care o poți comanda de aici. Din gară, am pornit spre centrul orașului și aproape că nu-mi venea să mai plec de acolo. Centrul te acaparează cu frumusețea lui prin diversitatea podurilor, a morilor de vânt și a canalelor pe care mișunau zeci de bărci. Deci, pentru a admira casele vechi, o plimbare cu barca se impune și mai ales dacă sunteți cu copiii. Primul obiectiv a fost Muzeul de Etnografie (Volkenkunde), situat în apropierea Molen de Valk. Nu pot să descriu în cuvinte pacea și liniștea pe care le-am simțit în timpul în care am fost acolo. Poate datorită atmosferei calde, dată de proiecțiile fotografice de pe pereți, însoțite de sunete în surdină sau datorită mirosului proaspăt de obiecte vechi îmbinat cu acel miros pe care-l simți când intri într-un magazin cu genți și pantofi din piele? Cert este că acolo colecțiile impresionante te transpun în timp și te fac să-ți imaginezi cum trăiau oamenii în trecut. Mi-a trecut prin minte că noi chiar ne-am îndepărtat de natură foarte mult, aproape că o vedem ca pe-un dușman și ne plac mașinăriile, comoditatea dată de lucruri care se fac într-o clipită. În schimb, oamenii aceia încercau să o integreze în viața lor, era ca un aliat în procurarea hranei, a confecționării hainelor, uneltelor. Desigur, am evoluat, dar, eu simt natura ca o îmbrățișare caldă pe care ar fi bine dacă am prețui-o mai mult și ne-am dărui din timpul nostru venerând-o. Aici se găsesc colecții din Indonezia, Asia, Africa, America de Nord, Australia, China, Japonia și Coreea, Oceania. Deci, dacă vreți să vă petreceți două ore într-un mediu relaxant, inspirat și liniștitor, vă recomand acest muzeu. Și desigur, dacă vă plac muzeele. Intrarea costă 15 euro, pentru cei care nu au card de muzeu. Al doilea obiectiv a fost să caut poemele inscripționate pe pereții clădirilor. Am găsit șase, din cele 101, printre care și Sonetul XXX al lui Shakespeare și Pablo Neruda. Apoi, m-am plimbat pe lângă canale, urmărind traiectoria apelor cu bărci. Desigur, dacă nu m-aș fi grăbit să iau trenul pentru ajunge și la evenimentul dedicat zilei internaționale a iei din Aalsmeer, cu siguranță v-aș mai fi împărtășit din frumusețea acestui oraș. Las fotografiile mele să vorbească pentru mine.

DSC_6318-01

DSC_6323-01

DSC_6269-01

DSC_6344-01

Update:

Și pentru că pot afirma că Leiden și-a câștigat un loc în inima mea, revin cu completări. Plimbarea cu barca pe canale este de neratat. Este pe to do list. Am descoperit multe fațete ale orașului, secrete pe care de unul singur nu le vei afla. Fie că optezi pentru a merge cu barca în grup, fie individual, o să rămâi surprins/ă de măreția acestei așezări. Fiecare cotitură are o poveste, una de demult care spune cât de inventivi sunt oamenii. Vei afla despre istoria morilor de vânt, despre podurile vechi și noi, despre clădiri importante și multe amănunte semnificative de la căpitanul bărcii. Enjoy it!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.