Ce am învățat de la olandezi

DSC_3397-01.jpeg

Foto: Aniela Ciugureanu

 

Ce urmează să citiți o să vi se pară banal, simplist, dar, totuși, nu e. Sunt cinci luni de când ne-am mutat din România în Olanda. Nu mi-am setat așteptări când am ajuns aici, mi-am spus că mai rău ca-n țară nu poate fi. Nu am venit cu prejudecăți legate de oameni sau locuri. În tot acest timp am avut ocazia să studiez ce-i face pe olandezi atât de diferiți față de noi, românii. Pe lângă nivelul ridicat de trai, nivelul educației și al civilizației, sunt câteva lucruri pe care oricine le poate adopta, indiferent unde locuiește. Iată ce am învățat:

1. Să zâmbesc oricând și oriunde. Pe stradă, 8 din 10 olandezi îmi zâmbesc, unii chiar mă salută. Așa că am început și eu să zâmbesc zi de zi, oricând și oriunde. E contagios și e la îndemâna tuturor și a ajuns să mi se pară normal.

2. Să mă relaxez. Da, cu siguranță, mai am de lucrat aici. Nu e vorba de relaxare privită ca odihnă, ci ca un stil de viață. Să iau toate situațiile negative cu care mă confrunt mai degajat și să nu fac o tragedie din asta, să trec mai ușor peste greșeli, să fiu mai blândă cu mine. Exact ca-n melodia „Relax, take it easy”.

3. Răbdarea. O să spui „Păi nu e nevoie să ajungi în Olanda să înveți să ai răbdare.” Pentru mine a fost nevoie. De felul meu îmi lipsea răbdarea, pentru că nu mi-am dat ocazia să mi-o educ, aici am făcut-o de dragul celor din jur, deși recunosc că uneori îmi mai pierd răbdarea cu băiețelul meu. Dar, cred că sunt pe drumul cel bun.

4. Respectul. Nu contează naționalitatea, orientarea sexuală, politică sau religioasă, locul de muncă, aici toți oamenii sunt respectați și egali.

5. Mișcare indiferent de vreme. Fie că-i vorba de nelipsita bicicletă, alergat sau mers pe jos, olandezii pun mare preț pe mișcare. Cu nutriția nu stau atât de bine. Chiar și așa, obezitatea e mult mai scăzută ca în multe alte țări europene.

După cum ați observat, am ales să mă concentrez pe latura pozitivă a traiului de aici. Desigur că sunt și lucruri care nu-mi plac sau cu care nu sunt de acord. Îmi place simplitatea de aici. Și, pentru cei mai curioși dintre voi, orașul e plin de familii formate dintr-un bărbat și o femeie. 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.